overtaking sight distance based Numericals

overtaking sight distance based Numericals

SSC JE MAINS 2018 QUESTIONS WITH SOLUTIONS 






The Speed of overtaking and overtaken vehicle are 70 and 40 KMPH respectively on a two way traffic Road.The average acceleration during overtaking maybe Assumed as 0.99m/s2. 

i) calculate safe Overtaking Sight distance taking? 

ii) what is the minimum length of overtaking zone and draw a neat sketch of the overtaking zone and show the positions of sign post

FOR SOLUTIONS OF THIS QUESTIONS 


video solution for ssc je mains  










SSC JE MAINS PAPER SOLUTIONS

SSC JE MAINS PAPER SOLUTIONS 

CIVIL ENGINEERING CONVENTIONAL PAPER SOLUTIONS 2018


QUESTION NO--01

(a) For A Town with population of of 200000 a water supply scheme is to be designed.The maximum daily demand may be assumed as 200 litre per capita per daY. The storage Reservoir is situated 5 kilometre away from the town. Assuming loss of head from source to town as 10m and coefficient of friction for the pipe material as 0.012, recommend the size of supply main. 50% of the daily demand has to be pumped in 8 hours for the purposed scheme.


Solutions-
video solution's link for ssc je 2018 mains paper solutions 





Solution:-
 Maximum Daily Water Demand = 200 LPCD 
Maximum Water Demand = 200000 x 200 = 40 MLD 
Maximum Water Demand for which supply main is to be designed = 50% of daily demand 

Q = (50 / 100) x 40 x 106
 Liters per 8 hours 

Q = (50 / 100) x (40 x 106) / (8 x 60 x 60) 
Q = 0.694 m3/s
 L = 5000 m HL
 = 10 m f = 0.048 
HL
 = (f * L*v2) / (2gd) 
10 = (0.048 x 5000 x v2) / (2 x 9.81 x d) 
v = ( Q / (∏ /4)) x d2 v = ( 0.694 / (3.14/4)) x d2
 v = 0.884 d2 
10 = (0.048 x 5000 x (0.884 d2)2) / (2 x 9.81 x d) 


d = 0.955 m




FOR
NEXT QUESTIONS- CLICK HERE




For A Town with population
ssc je mains test series,
ssc je mains solved paper pdf,
ssc je mains paper,
ssc je civil conventional question papers pdf,
ssc je mains paper 2018,
ssc je mains paper pdf,
ssc je mains paper 2018,

ssc je mains book pdf

Water Content determination Method

Water Content determination Method

1)Oven Drying Method:-
Simple and most accurate method,not field method.


2)Sand Bath Method:-
Quick,Field method.


3)Alcohol method:-
Quick,Field method should not be used for organic soil containing Calcium Compound.


4)Torsion Balance Method:-
Quick,Lab method,Infra-red radiations are used for drying sample.


5)Pycnometer Method:-
Quick method,Suitable for Cohesion Soils.

---------------------------------------------------------------------


Thixotropy:-
The property of regaining a part of strength after disturbance of remoulded clay sample is known as thixotropy.

Liquid Limit:-
Water content at which soil changes from liquid to plastic state.

Plastic Limit:-
Water content at which soil changes from plastic state to semi-solid state.

Shrinkage limit:-
Water content at which soil changes from semi solid to solid state.It is the lowest water content at which a soil can be completely saturated.

SENSITIVITY:-
It denotes degree of disturbance of undisturbed soil sample.

Liquefaction:-
Phenomenon in which soil losses its strength due to cyclic loading.

Honey-combed structure:-
Present in fine sands or silts.

Flocculated structure:-
Occurs in fine Clays and Colloids.

Dispersed structure:-
Occurs in remoulded Clays.

For Coarse grain Soil:-
Single grained structure.
Honey-combed structure.

For mixed soils:-
Coarse grained skeleton.
Clay matrix structure.


Water Content determination Method


moisture content unit

SSC JE 2018 MAINS PAPER

SSC JE 2018 MAINS PAPER (CIVIL)

The Staff Selection Commission is conducted the SSC Junior Engineer Paper II (Mains) At 29 DECEMBER 2019.  download the SSC JE Paper-II Question Paper for Junior Engineer. The official question papers provided in this Page are of the exam that took place on 29th December 2019. Get the Official Question Papers for Mechanical, Civil & Electrical Branch to ace the SSC JE Paper-II of the year of 2018

For Civil engineering paper click below the link given.

Click here to download





FOR SOLUTIONS------





Building Material MCQ

 Building Material MCQ PART-9



401) Lime concrete is generally used for ?

(A) Wall foundations
(B) Flooring at ground level
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)





Answer: Option B (Flooring at ground level)



402) Bituminous fells are used for ?
(A) Covering A.C. sheets
(B) Covering sloping roofs
(C) D.P.C.
(D) None to these





 Answer: Option A (Covering A.C. sheets)


403) Quick setting cement is produced by adding? 
(A) Less amount of gypsum in very fine powdered form
(B) More amount of gypsum in very fine powdered form
(C) Aluminium sulphate in very fine powdered form
(D) Pozzolana in very fine powdered form







Answer: Option C (Aluminium sulphate in very fine powdered form)



404) Pick up the correct statement from the following
(A) The substance which consists of one primary chemical, is known as monomer
(B) The polymer consists of thousands of monomers joined together
(C) The polymer molecule is called macro-molecule
(D) All the above





Answer: Option D (All the above)

405) The normal curing period for lime mortar, is:
(A) 1 day
(B) 3 days
(C) 7 days
(D) 10 days






Answer: Option C (7 days)


406) German silver is an alloy of
(A) Zinc, lead and nickel
(B) Silver, gold and lead
(C) Copper, nickel and zinc
(D) Copper, brass and zinc






 Answer: Option C (Copper, nickel and zinc)

407) For the manufacture of stainless steel, steel is mixed with
(A) Chromium
(B) Nickel
(C) Tungsten
(D) None of these





Answer: Option A (Chromium)



408) The presence of original rounded surface on the manufactured piece of timber, is called?
(A) Wane
(B) Torn grain
(C) Diagonal grain
(D) Chipmark



Answer: Option A ( Wane)

409) In paints, the pigment is responsible for ?
(A) Durability
(B) Colour
(C) Smoothness
(D) Glassy face






 Answer: Option B (Colour)

410) The operation of removal of impurities or clay adhering to iron ores, is known as?
(A) Dressing
(B) Calcination
(C) Roasting
(D) Smelting






Answer: Option A (Dressing)


411) Dry rot?
(A) Cracks the timber
(B) Reduces the strength of timber
(C) Reduces the timber to powder
(D) Spoils the appearance of timber






 Answer: Option C (Reduces the timber to powder)


412) Pozzolana (or surkhi) is used in lime
(A) To impart hydraulicity
(B) To prevent shrinkage
(C) To decrease the cost of construction
(D) To decrease the setting time






Answer: Option A (To impart hydraulicity)



413) The size of modular bricks, is
(A) 10 × 10 × 9 cm
(B) 19 × 9 × 9 cm
(C) 22.5 × 10 × 8.5 cm
(D) 22.5 × 8.0 × 9 cm






Answer: Option B (19 × 9 × 9 cm)


414) Plywood is obtained by gluing wooden sheets at ?
(A) 100 to 150 N/cm2
 (B) 100 to 130°C
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)






Answer: Option C (Both (A) and (B))



415) The low voltage porcelain is mainly used for
(A) Switch block
(B) Insulating tubes
(C) Lamp sockets
(D) All of these






 Answer: Option D (All of these)


416)The initial setting time of hydraulic lime, is
(A) 30 minutes
(B) 60 minutes
(C) 90 minutes
(D) 120 minutes






 Answer: Option D (120 minutes)

 Q.NO  417 PVC stands for
(A) Plastic very compact
(B) Polythene vinyl chloride
(C) Polythene vinyl carbon
(D) Polythene vanadium carbide







 Answer: Option B (Polythene vinyl chloride)



418) Cement paints usually ?
(A) Contain hydrated lime
(B) Contain 5% to 10% colour pigments
(C) Contain 5% sodium chloride
(D) All the above





Answer: Option D (All the above)




419)The kiln which may work throughout the year, is
(A) Clamp
(B) Bull's kiln
(C) Hoffman's kiln
(D) None of these






 Answer: Option C (Hoffman's kiln)




 Building Materials mcq

420) The main ingredient of a good quality brick earth is?
(A) Magnesia
(B) Lime
(C) Silica
(D) Alumina







 Answer: Option C ( Silica)


421) In stone masonry, stones (stratified rocks) are so placed that the direction of pressure to the plane of bedding is?
(A) Right angles
(B)  45°
(C)  60°
(D) Parallel





 Answer: Option A (Right angles)



422) The most durable varnish is
(A) Water varnish
(B) Spirit varnish
(C) Turpentine varnish
(D) Oil varnish





Answer: Option D (Oil varnish)

423) Softer variety of steel may be obtained by ?
(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process







 Answer: Option C (Bessemer process)



424) Bitumen emulsion is ?
(A) A liquid containing bitumen in suspension
(B) A paint
(C) Used as anti-corrosive paint
(D) All the above







 Answer: Option D (All the above)


425)Plastic bitumen is generally used for ?
(A) Road pavements
(B) Expansion joints
(C) Crack fillings
(D) None to these








 Answer: Option C (Crack fillings)



 426)Asbestos is? 
(A) Corrugated sheet used for roofing
(B) An incombustible fire proof material
(C) An organic substance
(D) All the above







 Answer: Option D (All the above)

427) The rocks which are formed due to pouring of magma at the earth's surface are called ?
(A) Plutonic rocks
(B) Hypabyssal rocks
(C) Volcanic rocks
(D) Igneous rocks







Answer: Option C (Volcanic rocks)



 428) Invar contains
(A) 12% of nickel
(B) 24% of nickel
(C) 30% to nickel
(D) 36% of nickel






Answer: Option D ( 36% of nickel)

 429) Distemper is
(A) A paint consisting of powdered chalk, pigments and water
(B) A water proofing agent
(C) A paint consisting of coloured cement and water
(D) A drying agent







Answer: Option A (A paint consisting of powdered chalk, pigments and water)

430) The compound of Portland cement which reacts immediately with water and also sets first is
(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite






 Answer: Option C (Tri-calcium aluminate)

431) In arches, stratified stones are placed so that their planes are
(A) Parallel
(B) Perpendicular
(C) Radial
(D) None of these








Answer: Option C (Radial)





432) The fire clay contains pure ?
(A) Lime
(B) Oxide of iron
(C) Hydrated aluminium silicate
(D) Magnesium







Answer: Option C (Hydrated aluminium silicate)

 Q.NO  433
Pick up the correct characteristic of Pyroxene from the following:
(A) It forms octagonal crystals
(B) It converts to chlorine by hydration
(C) Its density is 2.3 to 3.6 g/cm2
(D) All the above









Answer: Option D (All the above)




434)The base material for distemper  is ?
(A) Chalk
(B) Lime
(C) Lime putty
(D) Cement wash







 Answer: Option A (Chalk)

 Q.NO  435
Slacking of lime is affected by

(A) Keeping it exposed to air
(B) Immersing the lime in water
(C) Crushing the lime lumps
(D) None of these







 Answer: Option B (Immersing the lime in water)

436) Stones used for the construction of retaining walls must be
(A) Soft
(B) Hard
(C) Light
(D) Heavy






 Answer: Option D (Heavy)


437) Permanent magnets are made of high carbon steel and
(A) 15% of cobalt
(B) 20% of cobalt
(C) 35% of cobalt
(D) 45% of cobalt







Answer: Option D (45% of cobalt)


 Building Materialsmcq



438) Stainless steel resists corrosion due to
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Vanadium
(D) Chromium







 Answer: Option D (Chromium)

 Q.NO  439) The most important constituent of varnish, is
(A) Drier
(B) Solvent
(C) Resin
(D) All the above








Answer: Option D (All the above)




440) A ferrous metal is
(A) Cast iron
(B) Wrought iron
(C) Steel
(D) All the above






 Answer: Option D (All the above)

441) For making fly-ash building bricks, the following mix of fly-ash, sand and lime is ?
(A) 80 : 13 : 7
(B) 70 : 20 : 10
(C) 60 : 35 : 5
(D) None of these







 Answer: Option A ( 80 : 13 : 7)



442) Water paint is a?
(A) White wash
(B) Colour wash
(C) Whiting
(D) All the above







 Answer: Option D ( All the above)


Building Materials

 Q.NO  443

Spirit varnish generally consists of
(A) Oil, wax and resin
(B) Alcohol, wax and turpentine
(C) Pigment and synthetic resin
(D) Spirit and shellac






Answer: Option D ( Spirit and shellac)

 Q.NO  444
 Duco paints are
(A) Plastic paints
(B) Cellulose paints
(C) Emulsion paints
(D) Oil paints








Answer: Option D (Oil paints)

445)Pick up the correct statement from the following:
(A) Melamine is obtained from calcium carbide
(B) Formaldehyde is prepared synthetically from methane
(C) The melamine when reacted with formaldehyde forms the melamine-formaldehyde resin
(D) All the above








 Answer: Option D (All the above)




446)Steel contains carbon approximately
(A) 1.50% to 5.6%
(B) 0.05% to 1.75%
(C) 0.25 %
(D) None to these





 Answer: Option B

447)Based on its dry weight, a freshly felled tree may contain water
(A)  25 %
(B)  50 %
(C) 75 %
(D) 100 %






Answer: Option D (100 %)



448)Forge pig may be converted to wrought iron by?
(A) Rolling
(B) Pudding
(C) Shingling
(D) Refining







Answer: Option B (Pudding)

 449) pick up the correct statement from the following:-
(A) Bull's trench kiln a trench excavated in ground
(B) Hoffman's kiln is constructed over ground
(C) Tunnel Kiln is constructed as a tunnel
(D) All the above





 Answer: Option D (All the above)


 450 The softest rock is ?
(A) Marble
(B) Diamond
(C) Talc
(D) Quartz




Answer: Option C (Talc)









Goto Pages-      Previous   -----   Next

Jump To --  1,2,3,4,5,6,7,8,9,10



Building Material MCQ

 Building Material MCQ PART-10




Q.NO  451) Mild steel is used for ?
(A) Structural works in beams, joints and girders
(B) Small sized water pipes
(C) Columns and struts
(D) None of these







Answer: Option A (Structural works in beams, joints and girders)



 Q.NO  452) The most valuable timber may be obtained from ?
(A) Chir
(B) Shishum
(C) Sal
(D) Teak







Answer: Option D (Teak)


 Q.NO  453 Mastic asphalt is
(A) Acid resisting material
(B) Non-corrosive material
(C) Corrosive material
(D) Heating-resisting material





 Answer: Option B ( Non-corrosive material)

 Q.NO  454 For lime concrete,
(A) Slump is 50 to 75 mm
(B) Flexural strength at 90 days is 0.2 N/mm2
(C) Compressive strength at 90 days is 1.5 N/mm2
(D) All the above





Answer: Option D (All the above)




 Q.NO  455)
The material generally not used as extender in paints, is
(A) Powdered silica
(B) Gypsum
(C) Talc
(D) Zinc white





Answer: Option D (Zinc white)

 Q.NO  456)
Pick up the non-inflammable plastic from the following:
(A) Cellulose acetate plastics
(B) Polyvinyl chloride plastics
(C) Phenol formaldehyde plastic
(D) Urea formaldehyde plastic







 Answer: Option B ( Polyvinyl chloride plastics)



 Q.NO  457 )
For light and ornamental casting, the most unsuitable pig iron, is
(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White or forge pig
(D) Mottled pig







Answer: Option D (Mottled pig)




 Q.NO  458)
If the ore impurities is
(A) Clay, lime stone is used as flux
(B) Lime stone, clay is used as flux
(C) Quartz, lime stone and argillaceous iron ores are used as flux
(D) All the above








 Answer: Option D (All the above)




 Q.NO  459)
The plastics prepared from Vinyl resin are ?
(A) Odourless
(B) Non-toxic
(C) Transparent
(D) All of these





Answer: Option D (All of these)


 Q.NO  460)
A rock contains only one mineral. It is called
(A) Homogeneous
(B) Non-homogeneous
(C) Monomineralic
(D) Polymineralic






 Answer: Option C (Monomineralic)


 Q.NO  461) Pegmatite is a/an
(A) Intrusive igneous rock
(B) Extrusive igneous rock
(C) Sedimentary rock
(D) Metamorphic rock







Answer: Option A ( Intrusive igneous rock)


 Q.NO  462)
Dorry's testing machine is used for ?
(A) Crushing test of stone
(B) Hardness test of stone
(C) Impact test of stone
(D) Water absorption test







 Answer: Option B (Hardness test of stone)


 Q.NO  463)
Dolomite is a lime stone which contains carbonate of magnesia upto ?
(A)  15 %
(B)  20 %
(C)  25 %
(D) 45 %






Answer: Option D (45 %)


 Q.NO  464) The portion of the brick cut across its width and having its length equal to that of a full brick, is known as?
(A) Closer
(B) Queen closer
(C) King closer
(D) Prince closer





 Answer: Option B (Queen closer)



 Q.NO 465) The minimum percentage of silica, alumina and ferric oxide in lime for white washing is?
(A) 20
(B) 15
(C) 5
(D) 0




Answer: Option D (0)

 Q.NO  466) For a 50 kg cement bag water required, is
(A) 16.5 litres
(B) 18.5 litres
(C) 20.5 litres
(D) 22.5 litres






Answer: Option D (22.5 litres)


 Q.NO  467)
Slump test for concrete is carried out, to determine
(A) Strength
(B) Durability
(C) Workability
(D) Water content







Answer: Option C (Workability)




 Q.NO  468) The frog of a brick is normally made on its
(A) Top face
(B) Bottom face
(C) Longer face
(D) Shorter side






Answer: Option A (Top face)

 Q.NO  469) Granite mainly composed of quartz and feldspar particles, is obtained from?
(A) Sedimentary rocks
(B) Metamorphic rocks
(C) Igneous rocks
(D) All the above







Answer: Option C (Igneous rocks)


 Q.NO  470) Pig iron obtained from the furnace which is properly provided with fuel at a very high temperature, is called?
(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White or forge pig
(D) Mottled pig





Answer: Option B ( Grey or foundry pig)

 Q.NO  471) Pick up the metal refractory from the following:
(A) Molybdenum
(B) Tungsten
(C) Zirconium
(D) All of these







 Answer: Option D (All of these)

 Q.NO  472) With storage, strength of cement
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains the same
(D) None to these





 Answer: Option B (Decreases)

 Q.NO  473) The commonly used raw material in the manufacture of cement, is
(A) Slate
(B) Sand stone
(C) Lime stone
(D) Basalt




Answer: Option C (Lime stone)

 Q.NO  474)
The rocks formed from molten magma, are called
(A) Sedimentary rocks
(B) Igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) None of these







Answer: Option B ( Igneous rocks)



 Q.NO  475) Bitumen paints offer
(A) Pleasing surface
(B) Hard surface
(C) Smooth surface
(D) Protective surface







 Answer: Option D (Protective surface)


 Q.NO  476) Ground glass
(A) Is made by grinding its one side
(B) Is made by melting powdered glass paints surface
(C) Is used for getting light without transparency
(D) All the above






Answer: Option D (All the above)


 Q.NO  477) The wedging is adopted for quarrying costly stratified rock such as
(A) Laterite
(B) Marble
(C) Limestone
(D) All the above







Answer: Option D (All the above)



 Q.NO  478)
The colour of statuary marble used for sculptor's work, is
(A) Red
(B) Blue
(C) White
(D) Green





 Answer: Option C (White)




Goto Pages-      Previous   -----   Next

Jump To --  1,2,3,4,5,6,7,8,9,10





Building Materials mcqs










thank you for visiting here
have a nice day!